Kompedal Plantage

Kompedal Plantage er et stort område, der med sine ca. 2700 hektar, er omkring 8 gange så stort som Livø. Ved lejren høres oftest kun naturens egne lyde og om natten er der så mørkt, at der kan ses stjerner helt ned i træernes toppe.

Omgivelserne i Kompedal Plantage giver de besøgende en enestående kombination af natur, kultur og historie. Plantagen opnår variation af flere store, åben hedeområder som indeholder mange sjældne planter. Skoven er et kerneområde for den jyske stamme af kronvildt og hver nat i juni kan den stille vandrer høre natravnens karakteristiske knurren over trætoppene. Og så er der den der ulv, men den er der jo ingen der har set, eller…

Vandreruten Hærvejen passerer ganske tæt forbi Kompedal Lejrens bygninger og går nordud af plantagen langs med Grathe Hede, hvor Kong Valdemar i 1157 besejrede Kong Svends hær. På heden ses også digerne, som blev bygget af Kartoffeltyskerne, som boede i en koloni anlagt på heden i 1760 med henblik på opdyrkning.

I plantagen findes to afmærkede vandreruter, men skoven byder på kilometervis af stier perfekte til ridning, vandring eller løb.

IMG_1049

Foto: Jon Nygaard Rahr / Foreningen Kompedal